Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μια συγγενής ή επίκτητη δυσμορφία της χόνδρινης η οστέινης μοίρας του ρινικού διαφράγματος ή και των δύο. Ο όρος συγγενής  αναφέρεται  σε περιπτώσεις κληρονομικότητας ή τραυματισμού  του χόνδρου κατά τη γέννηση μας με επακόλουθη δυσμορφία του. Ο όρος επίκτητη αφορά όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου η αλλοίωση επέρχεται στη μετέπειτα ζωή μας από τραυματισμό της μύτης.  Ορισμένες φορές συνδυάζεται με υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών ή /και με δυσμορφία του εξωτερικού τμήματος της μύτης.

Τι προκαλεί η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Προκαλεί έντονη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, πράγμα το οποίο συνδυάζεται με ένα σωρό δυσάρεστες καταστάσεις που συνολικά περιγράφονται ως επιδείνωση της ποιότητας της ζωής μας και ως αυξημένη νοσηρότητα.  Ο άνθρωπος είναι ένα ον πλασμένο να αναπνέει από τη μύτη.  Ο εισπνεόμενος από τη μύτη αέρας φιλτράρεται  και καθαρίζεται, θερμορρυθμίζεται έτσι ώστε να μην εισέρχεται στα πνευμόνια μας παγωμένος το χειμώνα ή καυτός το καλοκαίρι, ρυθμίζεται το ποσοστό υγρασίας του, συμμετέχει στην κίνηση και τον καθαρισμό της ρινικής βλέννης, στην δημιουργία της όσφρησης και της γεύσης. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις κεφαλαλγίες, τις ιγμορίτιδες και λοιπές ρινοκολπίτιδες αλλά και τις συχνότερες γενικά λοιμώξεις του ανωτέρου και του κατωτέρου αναπνευστικού μας συστήματος, το ροχαλητό και την αποφρακτική υπνική άπνοια, αντιλαμβανόμαστε με πόσα προβλήματα υγείας μας φορτώνει η αδυναμία καλής ρινικής αναπνοής και πόσο πολύ επιδεινώνει την ποιότητα ζωής μας γενικά.

Πως θα καταλάβω αν έχω στραβό ρινικό διάφραγμα;

Κάποιοι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται γιατί τους βασανίζει έντονα, κάποιοι δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πως είναι η αίσθηση να αναπνέεις από τη μύτη. Άλλοι υποφέρουν συχνά από ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα προβλήματα (υποσμία ή ανοσμία, ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, ροχαλητό κλπ), κάποιοι αναφέρουν μειωμένη αντοχή στην κόπωση, δυσανάλογα μεγαλύτερη σε σχέση με τη φυσική τους κατάσταση και εξαιρετικά πολλοί αναφέρουν ότι ξυπνούν κουρασμένοι, μετά από έναν ικανής διάρκειας ύπνο, που θα έπρεπε κανονικά να τους ξεκουράσει.

Πως γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Γίνεται πολύ εύκολα και ανώδυνα, με τη χρήση των ενδοσκοπίων, στο γραφείο του Ωτορινολαρυγγολόγου. Η εξέταση, μπορεί να αποκαλύψει συνυπάρχουσες καταστάσεις που δε γνωρίζαμε, όπως υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, ρινοκολπίτιδες, αλλεργική ρινίτιδα, ρινικοί πολύποδες κ.ά.

Ποια είναι η θεραπεία της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Πολλοί άνθρωποι τη φοβούνται, έχοντας ακούσει περιγραφές για σφυριά και καλέμια, για γάζες με το μέτρο που μένουν στη μύτη 4 μέρες και αφαιρούνται εξαιρετικά επώδυνα, συχνά με λιποθυμία, για μύτες μελιτζάνες και πόνο που δεν ξεχνάς ποτέ, για διαφράγματα που ξαναστραβώνουν και μπούκωμα που επανέρχεται σύντομα και πολλές άλλες τέτοιες δραματικές αφηγήσεις. Καιρός πια να βάλουμε μια τελεία σε όλα αυτά, μια για πάντα. Οι σύγχρονες ενδοσκοπικές μέθοδοι χειρουργικού ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος , έχουν κάνει την επέμβαση αυτή εντελώς ανώδυνη , με εξαιρετικό ισόβιο αποτέλεσμα, έχοντας οριστικά πια αποκαταστήσει τη φήμη αυτού του τόσο όμορφου χειρουργείου, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Τι το καινούριο φέρνουν αυτές οι νέες μέθοδοι χειρουργείου του ρινικού διαφράγματος;

Έχουμε στη διάθεσή μας πια ενδοσκόπια, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, laser, ραδιοσυχνότητες αλλά και συστήματα πλοήγησης ( navigation) που μας επιτρέπουν να προσπελάζουμε με ασφάλεια όχι μόνο τη μύτη και τις ρινικές κόγχες, αλλά και τις παραρρινικές μας κοιλότητες, μέχρι το μέτωπο και το σφηνοειδή κόλπο στο βάθος του κρανίου αλλά και πίσω από αυτούς. Η τεχνολογική εξέλιξη, έχει δώσει μια τεράστια ώθηση στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει κάνει τη χειρουργική του ρινικού διαφράγματος να είναι σήμερα εντελώς ανώδυνη, ασφαλέστατη και εξαιρετικά αποτελεσματική.

Υπάρχουν περιπτώσεις σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, που η αποκατάστασή τους απαιτεί ρινοπλαστική;

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος συνδυάζεται με λοξή παρέκκλιση του κατακόρυφου άξονα της μύτης ( crooked nose), ανεπαρκή στήριξη ή πτώση της κορυφής ή αδυναμία του πλαγίου ρινικού τοιχώματος με συνοδό ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι απαραίτητο, εκτός από τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, να αποκατασταθούν όλες αυτές οι συνοδές καταστάσεις, με λειτουργική ρινοπλαστική. Η προσπέλαση αυτή, στις περιπτώσεις λοξού άξονα, μπορεί να γίνει με κλειστή μέθοδο ( κλειστή ή ενδορρινική ρινοπλαστική). Οι υπόλοιπες περιπτώσεις, αντιμετωπίζονται ιδανικά με ανοικτή ρινοπλαστική. Ο Αγγλοσαξονικός όρος που την περιγράφει ( structural approach-δομική προσπέλαση) αποδίδει πολύ εύγλωττα την συνεισφορά της. Αποκαθιστά τη δομή και την αντοχή του οστεοχόνδρινου σκελετού της ρινός, με τη χρήση χονδρίνων μοσχευμάτων, που λαμβάνονται από το ρινικό διάφραγμα και καθηλώνονται στην επιθυμητή θέση με μόνιμα ράμματα. Αυτό που λέγεται λοιπόν για τις περιπτώσεις αυτές, είναι πως αν η στέγη του σπιτιού μας έχει υποχωρήσει, όσο και να μετακινούμε τα έπιπλα στο εσωτερικό, πάντα γονατιστοί θα κινούμαστε και πάντα ο διαθέσιμος χώρος θα είναι λιγοστός. Η πλαστική αυτή της μύτης, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να μεταβάλλει την εμφάνισή της, εάν αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Μπορεί όμως κανείς, αν θέλει, να συνδυάσει την επέμβαση στο ρινικό του διάφραγμα, με κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης του;

Μπορεί κανείς να συνδυάσει τον ευθειασμό του ρινικού του διαφράγματος με παρεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση της μύτης του. Και η επέμβαση της ανοικτής, λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής, με τα φυσικά αποτελέσματα που επιτυγχάνει, είναι ο καλύτερος τρόπος να το εξασφαλίσει σε μία ανώδυνη, μοντέρνα επέμβαση.

Και τι γίνεται με τα ταμπόν; Πόσο πονά η αφαίρεσή τους;

Ο γιατρός, χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα, μαλακούς σωληνίσκους αερισμού από σιλικόνη, τύπου Kottler που έρχονται απευθείας από Αμερική και έχουν υποκαταστήσει τον κλασσικό πωματισμό. Έτσι χρησιμοποιούνται αυτοί αντί του κλασσικού πωματισμού, με αποτέλεσμα η μύτη μας να αναπνέει ακόμη και την ημέρα του χειρουργείου. Το πόσο υπέροχο μπορεί να είναι αυτό, το περιγράφουν με συγκινητικά λόγια οι ίδιοι οι χειρουργημένοι που το έχουν βιώσει.

Χρειάζεται παραμονή στην κλινική;

Η διανυκτέρευση στην κλινική δεν είναι απαραίτητη. Μπορεί κανείς να επιστρέψει στο σπίτι του το απόγευμα.

Πόση αποχή από τις δραστηριότητες χρειάζεται; Προβλέπεται αναρρωτική άδεια;

Η επέμβαση προβλέπει αναρρωτική άδεια 15 ημερών, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η σύγχρονη, ανώδυνη αυτή επέμβαση, επιτρέπει επιστροφή σε δραστηριότητες γραφείου σε 2-3 μέρες. Η έντονη σωματική δραστηριότητα, θα πρέπει όμως να αποφεύγεται για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφάλειες συμμετέχουν στην επέμβαση;

Η επέμβαση καλύπτεται συνήθως από τις περισσότερες ιδιωτικές ασφάλειες, ενώ και τα ταμεία του ΕΦΚΑ καλύπτουν κάποιο μέρος της δαπάνης.

Συνεπώς, ποιο είναι το μήνυμα που δίνουν στην επέμβαση του ρινικού διαφράγματος αυτές οι νέες τεχνικές;

Το μήνυμα είναι ενημερωθείτε, διώξτε τους φόβους που ανήκουν οριστικά πια στο παρελθόν και δώστε στη ζωή σας την ποιότητα που μόνο η ανεμπόδιστη ρινική αναπνοή και όσα αυτή συνεπάγεται μπορούν να σας δώσουν. Και αν απαιτείται ιατρικά ή εσείς το επιθυμείτε, επιλέξτε την επέμβαση της λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής, που συνδυάζει ιδανική αναπνοή και αρμονία στην εμφάνισή μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.