Κάταγμα ρινικού οστού ( σπάσιμο μύτης )

Τα κατάγματα των ρινικών οστών ( σπάσιμο μύτης ή κάταγμα μύτης )  είναι τα συχνότερα κατάγματα του προσώπου σε τροχαία ατυχήματα, ξυλοδαρμούς, πτώσεις κλπ. Επειδή η μύτη προεξέχει σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Ανάλογα με τη φορά και την ένταση της βίας που ασκείται, προκαλείται παρεκτόπιση των οστών και παραμόρφωση της μύτης. Μπορεί να είναι απλώς μια ρωγμή (με ή χωρίς παρεκτόπιση) ή συντριπτικό κάταγμα.

Ένα χτύπημα στη μύτη προκαλεί πόνο, πρήξιμο, ρινορραγία και αν σπάσουν τα ρινικά οστά έχουμε χαρακτηριστικό αιμάτωμα κάτω από τα μάτια και παραμόρφωση της μύτης.

Οι επιπλοκές που μπορούν να εμφανισθούν μετά από έναν τραυματισμό της μύτης είναι ένα αιμάτωμα στο ρινικό διάφραγμα το οποίο αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά μπορεί να επιμολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το απόστημα είναι επικίνδυνο αφενός γιατί μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικούς ιστούς και αφετέρου γιατί προκαλεί νέκρωση του χόνδρου και καθίζηση της μύτης.

Η θεραπεία των ρινικών καταγμάτων είναι η χειρουργική ανάταξη με τοπική ή γενική αναισθησία ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Η ανάταξη πρέπει να γίνεται αμέσως ή μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Εφόσον η ανάταξη δεν γίνεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο παραμένει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος καθώς και στραβή, φαρδιά ή με καμπούρα μύτη με δυσκολία της αναπνοής και κακή αισθητική εμφάνιση. Στην περίπτωση αυτή για την αποκατάσταση χρειάζεται πλαστική του διαφράγματος και της μύτης (ρινοπλαστική).