Ωτοσκλήρυνση – Προοδευτική βαρηκοΐα

Ωτοσκλήρυνση

Η ωτοσκλήρυνση είναι μια προοδευτική βαρηκοΐα που έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Προσβάλει περίπου το 10% του πληθυσμού αλλά πολύ μικρότερο ποσοστό παρουσιάζει συμπτώματα. Συνήθως εμφανίζεται και στα δύο αυτιά και προτιμά τις γυναίκες σε ποσοστό 70% σε σύγκριση με τους άνδρες ( 30%).

Στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 χρόνων και σπάνια στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν στις γυναίκες ασθενείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τη βαρηκοΐα που επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου ( προοδευτική ), το συνηθέστερο σύμπτωμα και συχνά πολύ ενοχλητικό είναι οι εμβοές ( βουητά ), ενώ μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι ακούνε καλύτερα σε θορυβώδες περιβάλλον.

Προοδευτική βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα που οφείλεται στην ωτοσκλήρυνση είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις βαρηκοΐας που μπορούν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά.

Εφόσον η βαρηκοΐα είναι μικρή ο ασθενής απλά παρακολουθείται και ελέγχεται από τον ειδικό γιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ σε μεγάλη βαρηκοΐα γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του προσβεβλημένου τμήματος του αυτιού ( συνήθως είναι ο αναβολέας ) με ειδική πρόθεση.

Σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η επέμβαση είναι δυνατή η τοποθέτηση ακουστικών βαρηκοΐας.