Ρινορραγία – Αίμα στη μύτη

Ρινορραγία – Αίμα στη μύτη

Τα συνηθέστερα τοπικά αίτια για το αίμα στη μύτη, είναι οι φλεγμονές στην περιοχή της μύτης, η ρήξη αγγείων στο πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος είτε αυτόματα είτε από μικροτραυματισμούς κυρίως με τα δάκτυλα, τα κατάγματα και γενικώς οι κακώσεις της μύτης, οι ρινικοί πολύποδες, τα ξένα σώματα, διάφοροι όγκοι της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων καθώς και οι μετεγχειρητικές ρινορραγίες. Ιδιαίτερα στα παιδιά παρατηρείται η ιδιοπαθής ρινορραγία (χωρίς εμφανή αιτιολογία) που συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας της εφηβείας.

Όσον αφορά στα γενικά αίτια αυτά είναι κυρίως οι ιογενείς ή μικροβιακές εμπύρετες λοιμώξεις, παθήσεις και φάρμακα που δημιουργούν διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος (όπως π.χ. η ασπιρίνη), η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Οι ρινορραγίες χωρίζονται στις πρόσθιες (συχνότερες και αθωότερες, κατά τις οποίες, όταν ο ασθενής είναι καθιστός, η έξοδος του αίματος γίνεται από τη μύτη) και στις οπίσθιες (σπανιότερες και σοβαρότερες συνήθως σε ηλικιωμένους, κατά τις οποίες, όταν ο ασθενής είναι καθιστός το αίμα ρέει στο φάρυγγα και βγαίνει με βήχα από το στόμα).

Η ρινορραγία μπορεί να είναι από ασήμαντη μέχρι και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Σαν πρώτες βοήθειες στην περίπτωση ρινορραγία μπορείτε:

  1. Να τοποθετήσετε τον ασθενή σε καθιστή θέση με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τα εμπρός.
  2. Να ασκήσετε πίεση στα πτερύγια της μύτης, σφίγγοντας τα ρουθούνια μεταξύ των δακτύλων σας συνεχόμενα για τουλάχιστον 5min.
  3. Να τοποθετήσετε ένα δοχείο μπροστά στον ασθενή ώστε να φτύσει το αίμα και να μην το καταπίνει.
  4. Να τοποθετήσετε πάγο στο μέτωπο, τη ρίζα της μύτης και τον αυχένα του ασθενούς.
  5. Να ελέγξετε την πίεσή του αν αυτή είναι αυξημένη, δίνοντάς του αντιυπερτασικά φάρμακα.

Για τις ήπιες υποτροπιάζουσες ρινορραγίες και τις ρινορραγίες των παιδιών, η χρήση μιας αιμοστατικής κρέμας 4-5 φορές την ημέρα για 7 τουλάχιστον ημέρες, επαναφέρει την ελαστικότητα των αγγείων τα οποία δεν αιμορραγούν πια τόσο εύκολα.

Αν παρόλα αυτά η ρινορραγία επιμένει είναι απαραίτητη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στον ωτορινολαρυγγολόγο για αντιμετώπιση.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον ειδικό και σε περίπτωση μικρών, επαναλαμβανόμενων ρινορραγιών οι οποίες σταματούν από μόνες τους γιατί σε τέτοιες ρινορραγίες πρέπει να αποκλειστούν καταστάσεις επικίνδυνες για τη ζωή όπως π.χ διάφοροι κακοήθεις όγκοι της περιοχής.