Ρινοπλαστική – Πλαστική Μύτης

Γράφει ο Δρ. Λουλούδης, Χειρουργός ΩΡΛ – Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου & μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου.

Κατανοώντας την ρινοπλαστική

Πάντα ήθελα να κάνω επέμβαση ρινοπλαστικής. Το σχήμα της μύτης μου ήταν κάτι που με προβλημάτιζε πάντα. Έχοντας μια άσχημη μύτη που χαλούσε όλη την υπόλοιπη ομορφιά του προσώπου μου, με έκανε να νιώθω άβολα με τον εαυτό μου και κατά συνέπεια αυτό το εξέπεμπα και στους γύρω μου. Όταν αποφάσισα να κάνω τη Ρινοπλαστική επέμβαση είχα καταλήξει ήδη ότι ήθελα να ακολουθήσω την «ανοιχτή μέθοδο» ρινοπλαστικής.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι ότι στις μετεγχειρητικές μέρες που ακολούθησαν δεν αισθάνθηκα πόνο!! Γεγονός που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα!! Έτσι παρά την όποια αγωνία μπορεί να είχα, μετά τη Ρινοπλαστική επέμβαση το αποτέλεσμα με δικαίωσε!! Πλέον αισθάνομαι πολύ όμορφα με τον εαυτό μου και απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πράγμα που αντιλαμβάνονται όλοι με την πρώτη ματιά!

Μαίρη Ζ., 24 ετών

Η επιθυμία για αλλαγή στην εμφάνιση της μύτης, είναι ο λόγος που οδηγεί περίπου 30000 ανθρώπους το χρόνο στη χώρα μας, να αναζητήσουν εξειδικευμένη γνώμη σε έναν έμπειρο ρινοχειρουργό.

O σημαντικότερος λόγος που πλέον οι ασθενείς υποβάλλονται συχνότερα στην ρινοπλαστική είναι η ουσιαστική πληροφόρηση που υπάρχει για τη μέθοδο και βέβαια οι εμπειρίες ασθενών που έχουν χειρουργηθεί με τις νέες πιο ανώδυνες μεθόδους ρινοπλαστικής.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι παρόλο που περίμεναν πόνο, έντονο οίδημα, μελανιές, με έκπληξη τελικά διαπιστώνουν ότι περισσότερο ήταν ο φόβος του πόνου! Η αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής πορείας ήταν καλύτερη απ’ ότι φαντάζονταν και δεν περιείχε μακρά ακινητοποίηση και δυσκολίες, σε σχέση με παλιά.

Μάλιστα λίγους μήνες μετά το χειρουργείο, συναντούν φίλους οι οποίοι δεν μπορούν καν να καταλάβουν την αλλαγή, το μόνο που βλέπουν είναι ένα πρόσωπο πιο νεανικό και λαμπερό από πριν. Όταν τελικά μαθαίνουν τι επέμβαση έκανε ο ασθενής, δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα.

Βγήκα τις προάλλες με κάτι φίλες μου, με τις οποίες συναντιέμαι τακτικά μια φορά το μήνα. Μου έκανε εντύπωση πως με κοιτούσαν με θαυμασμό για την υπέροχη αλλαγή μου, χωρίς καμιά τους να καταλάβει ότι έκανα επέμβαση ρινοπλαστικής.

Χριστίνα Η.

Η σύγχρονη ρινοπλαστική δίνει έμφαση στο φυσικό αποτέλεσμα που ταιριάζει στην γενικότερη αρμονία του προσώπου και όχι στην εικόνα της «γαλλικής μύτης» με ασυνήθιστα σηκωμένη κορυφή. Πριν από κάθε χειρουργείο, παρατηρούμε το σχήμα και την ιδιαιτερότητα του προσώπου, καταλήγοντας στην πιο φυσική διόρθωση της περιοχής.

Η επιτυχημένη πλαστική στην μύτη εξαλείφει κάθε ατέλεια η οποία έκλεβε πόντους από την συνολική σας εξωτερική εμφάνιση και προσφέρει την ανάδειξη των υπόλοιπων χαρακτηριστικών του προσώπου σας.

Κάθε άνθρωπος ασυναίσθητα και εντελώς φυσικά αναπνέει από τη μύτη. Σε αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζεται ότι ο αέρας φτάνει στα πνευμόνια μας απαλλαγμένος από αιωρούμενα σωματίδια και μικροοργανισμούς. Επίσης επιτελείται η απαραίτητη ρύθμιση θερμοκρασίας μέσω του αέρα αυτού. Τα αρνητικά αποτελέσματα μιας κακής αναπνοής από την μύτη (εξαιτίας συναχιού, φαρυγγίτιδας, ιγμορίτιδας κ.τ.λ.) είναι ροχαλητό, η κακή αίσθηση της γεύσης, οι άπνοιες στον ύπνο και γενικότερα μία δύσκολη καθημερινότητα με ένα συνεχές εμπόδιο.

Η σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία είναι σε θέση να διορθώσει μόνιμα και αποτελεσματικά, άμεσα και όσο το δυνατόν ανώδυνα, όλους τους παραπάνω αρνητικούς παράγοντες, επεμβαίνοντας στην σκολίωση ρινικού διαφράγματος, στους πολύποδες, στην υπερτροφία των κογχών, ενώ παράλληλα διορθώνει και τις ατέλειες της μύτης.

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Όταν ο ασθενής συνέρχεται αναφέρει μικρό πόνο και ενόχληση που αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, εφόσον χρειαστεί. Η νοσηλεία συνήθως είναι μικρότερη από 24 ώρες. Στην μύτη είναι απαραίτητο να μείνει ένας νάρθηκας, ο οποίος σε μία εβδομάδα αφαιρείται. Ο νάρθηκας αυτός βοηθάει στην σωστή αναπνοή τις μετεγχειρητικές ημέρες.

Στις μέρες μας χρησιμοποιείται κατά κόρον η τεχνολογική πρόοδος ώστε να επεξεργάζεται το πρόσωπο μέσω Η/Υ και ο ασθενής να έχει μία πλήρη εικόνα για το πώς θα φαίνεται μετά την επέμβαση. Συζητάει πάνω σε αυτή την ψηφιακή εικόνα με τον γιατρό για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες που έχει. Έτσι ξέρει από πολύ νωρίς πως θα είναι μετά την ρινοπλαστική!

Αναμφισβήτητα η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση προς τον εαυτό. Επίσης η ελεύθερη και ανεμπόδιστη αναπνοή αλλάζει άρδην την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το αποτέλεσμα; O άνθρωπος γίνεται πιο αποδεκτός πρωτίστως από τον ίδιο και πιο ευτυχισμένος!

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

Πρόγραμμα Ανάλυσης Προσώπου

Πρoγραμμα αναλυσης προσωπου με H/Y

Κανείς δε θέλει να εμφανιστεί με ένα τελείως καινούριο πρόσωπο, που δεν θα είναι αναγνωρίσιμο από τους οικείους του. Επιπροσθέτως, πολλοί δεν έχουν κατασταλάξει στο ποια ακριβώς χαρακτηριστικά, εάν άλλαζαν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την συνολική αρμονία του προσώπου τους.

Αυτό ακριβώς το κενό, έρχεται να καλύψει η σύγχρονη τεχνολογία. Σήμερα είναι εφικτό, κατά την πρώτη κιόλας επίσκεψη ο γιατρός να σας φωτογραφίσει και στη συνέχεια να επεξεργαστεί άμεσα την εικόνα σας στον Η/Υ. Μπορείτε να δείτε διάφορες πιθανές εγχειρητικές πορείες, να ακούσετε τις υποδείξεις του γιατρού σας και να υποβάλετε τις δικές σας επιθυμίες και προτάσεις, προκειμένου να καταλήξετε μαζί σε ένα ιδανικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εδώ θα δείτε να γίνονται άμεσα πράξη οι προτεινόμενες αλλαγές και να εκτιμήσετε το πώς αυτές θα αναδείξουν την δυναμική των υπολοίπων χαρακτηριστικών του προσώπου σας. Η γνώση του πως θα μοιάζει μετά από την επέμβαση, είναι βέβαιο πως θα υπερνικήσει τους δισταγμούς σας, για να κάνετε πράξη αυτό που τόσα χρόνια ονειρευόσασταν, αλλά δεν τολμούσατε.

Ποιο είναι το κόστος της ρινοπλαστικής; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής, είναι μια εντελώς εξατομικευμένη επέμβαση. Το κόστος της, διαμορφώνεται από μια σειρά παραμέτρων και περιλαμβάνει το σύνολο των διεργασιών που την αφορούν δηλαδή:

  • προεγχειρητικές εξετάσεις (γίνονται το πρωί της ημέρας του χειρουργείου στην κλινική)
  • παραμονή ολίγων ωρών ή διανυκτέρευση στην κλινική
  • χρήση του χώρου του χειρουργείου
  • αναλώσιμα της επέμβασης (συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών σωληνίσκων που τοποθετούνται για να εξασφαλίσουν την ελεύθερη αναπνοή ακόμη και την ημέρα του χειρουργείου κι έτσι δεν τοποθετούνται καθόλου ταμπόν  πωματισμού της μύτης)
  • ιατρικές αμοιβές (χειρουργού, βοηθού, αναισθησιολόγου)
  • μετεγχειρητική παρακολούθηση (όλες οι μετεγχειρητικές επισκέψεις που αφορούν την επέμβαση ακόμη κι ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, παρέχονται δωρεάν)

Το κόστος για τη ρινοπλαστική, διαμορφώνεται ανάλογα με:

  • το περιστατικό (πρωτογενής η επανορθωτική ρινοπλαστική)

Προσοχη

Μην αφήσετε το κόστος, να είναι το πρωταρχικό κριτήριο επιλογής γιατρού. Η ανάγκη για επανόρθωση, έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος και κυρίως ψυχικό. Κάνετε βαθιά έρευνα, δείτε φωτογραφίες από τα αποτελέσματα της δουλειάς του κάθε γιατρού, διαβάστε testimonials  γι’ αυτόν στο διαδίκτυο.

Μπείτε όμως παράλληλα στον κόπο να σχηματίσετε προσωπική άποψη, γνωρίζοντάς τον από κοντά.  Δώστε του την ευκαιρία να  εξετάσει το πρόσωπό σας, να σας φωτογραφήσει και να δει μαζί σας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή την προσομοίωση του αποτελέσματος της επέμβασης σας.

Μοιραστείτε μαζί του τις προσδοκίες σας, σβήστε για πάντα τους αναίτιους φόβους για την ασφαλέστατη  γενική αναισθησία και για τον πόνο, που πραγματικά απουσιάζει σε αυτή την επέμβαση.

Προσπαθήστε πάνω απ’ όλα να δείτε αν νιώθετε ασφάλεια, εμπιστοσύνη και χημεία μαζί του, γιατί η ρινοπλαστική επέμβαση είναι ένα όμορφο μονοπάτι που θα το βαδίσετε μαζί σαν μια υπέροχη εμπειρία μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Μύτη Με Ύβο – Με Καμπούρα

μύτη με ύβο Η συγκριτική επίδειξη διάφορων μετεγχειρητικών εκδοχών μπορεί να οδηγήσει στην κατάλληλη απόφαση για το σχήμα που θα επιλεγεί. Η τάση σήμερα είναι να αποφεύγονται οι υπερβολικά σκαμμένες μύτες, αλλά να επιλέγεται ένα πιο ισχυρό προφίλ, που δίνει μια φυσική και υγιή όψη στο πρόσωπό μας. Δεν είναι λίγες δε οι περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ένα αντρικό πρόσωπο με αρκετά μεγάλο ύβο, να μην επιλέγεται το εντελώς ίσιο προφίλ αλλά να καταλείπεται μια ελαφρά υπόνοια μιας όλως ανεπαίσθητης έπαρσης στην περιοχή όπου προηγούμενα ήταν ο ευμεγέθης ύβος, ούτως ώστε το πρόσωπο να θυμίζει απόλυτα την προηγούμενη εμφάνιση του αλλά χωρίς την ακαλαίσθητη εικόνα μιας αταίριαστης καμπουριαστής ράχης.

Κανείς δεν θα ήθελε στα σίγουρα να κυκλοφορεί ανάμεσα σε γνωστούς του ανθρώπους μετά την επέμβαση και να τους βλέπει να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να χαιρετήσουν έναν παλιό γνωστό ή να αποφύγουν να απευθυνθούν σε κάποιον που απλά του μοιάζει κάπως.

Αυτό που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα μια επιτυχημένη ρινοπλαστική είναι η διατήρηση των προηγούμενων χαρακτηριστικών μας και η επαναφορά της αρμονίας στο πρόσωπο, χωρίς να μας κάνει να μοιάζουμε διαφορετικοί. Θέλουμε να κάνουμε τους δικούς μας ανθρώπους να αναρωτιούνται που βρίσκεται το μυστικό της ξαφνικής λάμψης και γαλήνης που απέκτησε το πρόσωπο μας χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν εύκολα με την πρώτη ματιά ότι κάναμε πλαστική στη μύτη μας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

Μύτη Με Εισολκή Στο Ριζορρίνιο

Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της κατάστασης, γίνεται κυρίως με τοποθέτηση αυτομοσχεύματος χόνδρου στη ρίζα της μύτης και πολύ ελάχιστη ή καθόλου αφαίρεση του ύβου. Το αποτέλεσμα δε στη συνολική αρμονία και χαλάρωση της έντασης από το πρόσωπο είναι συνήθως εντυπωσιακό. Τα πρόσωπα δείχνουν ξεκούραστα και με μεγαλύτερη γλυκύτητα, χωρίς να αλλοιώνεται τίποτε άλλο από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά τους.

Μύτη Μετατραυματική – Σπασμένη Μύτη

Ακόμη όμως και αν η κατάσταση δεν έχει αντιμετωπιστεί σε πρώτο χρόνο, η προσεκτική ανάλυση των παραμέτρων της δυσμορφίας που έχει προκύψει, θα επιτρέψει την κατάστρωση μιας ασφαλούς στρατηγικής, που θα χειριστεί με αποτελεσματικότητα όλα τα προβλήματα που προκάλεσε ο τραυματισμός της μύτης.

Διόρθωση Αποτυχημένης Ρινοπλαστικής Επέμβασης

Η διόρθωση αποτυχημένης ρινοπλαστικής, οφείλει να αφαιρέσει τα χειρουργικά στίγματα και να κάνει τη μύτη να λειτουργεί και να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η συντριπτική πλειοψηφία των revision επεμβάσεων παγκοσμίως γίνεται με τη μέθοδο της ανοικτής ρινοπλαστικής, μέθοδο η οποία με τη δυνατότητα ευρείας ανεμπόδιστης επισκόπησης του πεδίου που παρέχει, βοηθά στο να σχεδιαστεί η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης και στο να γίνουν παρεμβάσεων οι οποίες όχι μόνο θα αφαιρέσουν τον πλεονάζοντα ουλώδη ιστό αλλά θα προσθέσουν στήριξη και αντοχή στη μύτη ώστε να μπορέσει να αντιπαλέψει την φθοροποιό επίδραση του χρόνου.

Οι επανορθωτικές επεμβάσεις ρινοπλαστικής είναι πάντοτε δυσκολότερες από τις πρωτογενείς. Απαιτούν δε ιδιαίτερη εμπειρία από πλευράς του χειρουργού. Η προσωπική επαφή μαζί του και η εμπέδωση μιας καλής επικοινωνίας είναι σημαντικά κριτήρια για τη λήψη της τελικής μας απόφασης. Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ο γιατρός που θα ασχοληθεί με την επανορθωτική ρινοπλαστική μας, θα προσπαθήσει με την εμπειρία του και την τεχνική που θα επιλέξει, να άρει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πρώτη επέμβαση στους ιστούς μας,

Είναι πάντοτε λοιπόν μια προσπάθεια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης. Όσο μεγαλύτερη εμπειρία, ικανότητες και αγάπη για τη συγκεκριμένη επέμβαση έχει κανείς, τόσο καλύτερα τα εχέγγυα για το αποτέλεσμα που θα επιτύχει.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

Μύτη Με Δυσλειτουργία Ρινικής Βαλβίδας

Στη δυσλειτουργία ρινικής βαλβίδας η ανοιχτή ρινοπλαστική αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος της μύτης. Η ανεμπόδιστη θέαση του οστεοχόνδρινου σκελετού της μύτης, η ευχερής προσπέλαση των αδυνατισμένων δομών του, η απεριόριστη δυνατότητα τοποθέτησης χόνδρινων αυτομοσχευμάτων τα οποία συρράπτονται σταθερά στη θέση τους με μόνιμα ράμματα, δίνουν την απαιτούμενη στήριξη στην μύτη ούτως ώστε αυτή να αντιστέκεται στις δυνάμεις εισολκής που προκαλούνται από τον εισπνεόμενο αέρα.

Η περιοχή της άνω ή έσω ρινικής βαλβίδας σχηματίζεται από τον τετράπλευρο χόνδρο του ρινικού διαφράγματος ,τους άνω πλάγιους χόνδρους της μύτης και το έδαφος της, ενώ το εύρος της περιορίζεται και από την κεφαλή της κάτω ρινικής κόγχης. Η γωνία ανάμεσα στον τετράπλευρο χόνδρο και τους άνω πλάγιους θα πρέπει να είναι μεταξύ 10-15 μοίρες. Μετά την αφαίρεση ύβου από τη ράχη της μύτης και τις πλάγιες οστεοτομές υπάρχει μια τάση η γωνία αυτή να γίνει πολύ στενή και η έσω βαλβίδα να ανεπαρκεί και να παρεμποδίζει τη ροή του αέρα. Η ανοικτή ρινοπλαστική δίνει την δυνατότητα για τοποθέτηση δυο χόνδρινων μοσχευμάτων που είναι λεπτά και επιμήκη και τοποθετούνται ανάμεσα στον τετράπλευρο και τους άνω πλάγιους χόνδρους. Λέγονται spreader grafts, συρράπτονται εκεί με μόνιμα ράμματα και εκτός από την εξαιρετική σταθερότητα που δημιουργούν στην περιοχή, ανοίγουν την γωνία της έσω βαλβίδας ,διευκολύνοντας έτσι την ροή του αέρα.

Η περιοχή της κάτω ή έξω ρινικής βαλβίδας, οφείλει την σταθερότητα και τη λειτουργικότητα της στην αντοχή, καλή σύσταση και επάρκεια των κάτω ρινικών χόνδρων. Η ελαττωμένη αντοχή τους μπορεί να οφείλεται στην συγγενώς αδύναμη σύσταση τους αλλά τις περισσότερες φορές είναι ιατρογενής, οφείλεται σε προηγηθείσα ρινοπλαστική και αιτία της είναι η υπερβολική αφαίρεση μεγάλης ποσότητας χόνδρου από το πλάγιο και ενδιάμεσο τμήμα των κάτω ρινικών χόνδρων. Και εδώ η τοποθέτηση αυτομοσχευμάτων χόνδρου που λαμβάνεται κατά προτίμηση από τον τετράπλευρο χόνδρο εάν διατίθεται ,χρησιμοποιούνται με διάφορες τεχνικές για να ενισχύσουν την αντοχή των αδύναμων περιοχών, έτσι ώστε να προβάλλεται επαρκής αντίσταση στις δυνάμεις εισολκής του εισπνεόμενου ρεύματος αέρα.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική, με την άνετη πρόσβαση και ευχέρεια χειρισμών που επιτρέπει ,παρέχει δυνατότητα σταθερής καθήλωσης των χονδρινων μοσχευμάτων, έτσι ώστε να μην μπορούν να παρεκτοπισθούν με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας το πρόβλημα να υποτροπιάσει, ή προκαλώντας δευτερογενείς αισθητικές διαταραχές.

Λοξή Μύτη

Με απίστευτη ειλικρίνεια και ταπεινότητα, αυτός ο εξαιρετικός δάσκαλος, θέλει να δείξει τους περιορισμούς που θέτει ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα και το γεγονός ότι η προσπάθεια απαιτεί μεγάλη εμπειρία, καλή προεγχειρητική εκτίμηση και ιδιαίτερους χειρουργικούς χειρισμούς για την επίτευξη ενός, όσο το δυνατόν καλύτερου αποτελέσματος.

Οι λοξές μύτες (με πλάγια παρεκτόπιση του κατακόρυφου άξονα) είναι από τις περιπτώσεις εκείνες όπου για να έχουμε επιτυχή αποκατάσταση της ανεμπόδιστης ρινικής αναπνοής του ασθενούς, δεν επαρκεί συνήθως ο ενδορρινικός ευθειασμός του διαφράγματος ή η μείωση του όγκου των ρινικών κογχών.

Αυτό που συνηθίζω να λέω στους ασθενείς μου προσπαθώντας να τους δώσω μια οπτική εικόνα είναι ότι αν έχουμε ένα σπίτι του οποίου η στέγη στη μία πλευρά έχει καθίσει, είναι αδύνατον οποιοδήποτε μέσο και να χρησιμοποιήσουμε να δημιουργήσουμε μέσα στο σπίτι δύο απόλυτα όμοια και συμμετρικά δωμάτια εάν δεν επαναφέρουμε τη στέγη στον άξονά της.

Η παρέμβαση μας απαιτεί ορισμένες φορές διπλή οστεοτομία στο μεγαλύτερο ρινικό οστούν της μιας πλευράς και ενδεχομένως μονόπλευρο spreader graft, το οποίο θα σπρώξει τη μύτη προς την άλλη πλευρά μαζί με άλλες επιπλέον συμπληρωματικές τεχνικές.

Mύτη Με Φαρδιά Κορυφή

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολή και η υπερδιόρθωση,  σε μια μύτη με φαρδιά κορυφή, μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα που φέρει έντονα τα στίγματα της «χειρουργικής εμφάνισης».

Η φιλοσοφία του ιατρού, είναι η επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα μοιάζει φυσικό, σε αρμονία πάντα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, που θα κάνει τους γνωστούς μας να αναρωτιούνται τι κάναμε και ομορφύναμε τόσο τελευταία.

Στη μύτη με φαρδιά κορυφή, ιδανικό εργαλείο και εδώ συνιστά η μέθοδος της ανοικτής ρινοπλαστικής. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα που παρέχει για την χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων , την καθήλωση στη θέση τους με μόνιμα ράμματα , την σταδιακή εκσμίλευση των υφιστάμενων ανατομικών δομών με άμεση όραση και την δυνατότητα να ελέγξουμε το τελικό αποτέλεσμα όσες φορές θέλουμε κατεβάζοντας το δέρμα στην θέση του πριν την τελική συρραφή και την ολοκλήρωση της επέμβασης, είναι η ειδοποιός διαφορά που εξηγεί τα σταθερά, φυσικά, προβλέψιμα αποτελέσματα της μεθόδου.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

Εφιππιοειδής Μύτη

Εφιππιοειδής μύτη είναι η μύτη με παραμόρφωση της ράχης, η οποία εμφανίζει κοίλανση που θυμίζει σέλα αλόγου (saddle deformity). Η συχνότερη αιτία της είναι η τραυματική, μετά από κάκωση δηλαδή της μύτης με κάταγμα και καθίζηση των ρινικών οστών και του διαφράγματος, αλλά μπορεί επίσης να είναι συγγενής ή και ιατρογενής (μετά από υπερβολική μείωση των ρινικών οστών ή της ράχης του τετράπλευρου χόνδρου του διαφράγματος σε ανεπιτυχή επέμβαση ρινοπλαστικής). Εφιππιοειδής μύτη

Η παραμόρφωση μπορεί να είναι ελαφριά, μέτρια ή μεγάλη. Η αποκατάσταση, απαιτεί επανορθωτική ρινοπλαστική με χρήση ομόλογου μοσχεύματος (χόνδρου δηλαδή που λαμβάνεται από μας τους ίδιους). Περιοχές λήψης του μοσχεύματος, είναι κατά σειρά προτίμησης ο χόνδρος του ρινικού διαφράγματος, ο χόνδρος του αυτιού (που λαμβάνεται με ιδιαίτερη τεχνική χωρίς να χαλάσουμε καθόλου την εμφάνιση του ωτικού πτερυγίου και χωρίς εμφανείς τομές), ενώ σε μεγάλη παραμόρφωση απαιτείται συνήθως λήψη χόνδρου από τα πλευρά ή και οστού που λαμβάνεται από την λεκάνη.

Η προσέγγιση, γίνεται συνηθέστατα με ανοικτή ρινοπλαστική, η οποία δίνει το καλύτερο οπτικό πεδίο και την καλύτερη πρόσβαση στην εκτίμηση και αποκατάσταση των προβλημάτων της μύτης. Η νοσηλεία είναι και πάλι μιας ημέρας και παρότι υπάρχουν κάποια επιπλέον μικρά λειτουργικά προβλήματα στη δότρια περιοχή (ανάγκη για κεφαλεπίδεσμο στ’ αυτιά ή μία μικρή τομή στο θώρακα) δεν θα έλεγε κανείς ότι στις μέρες μας έχει σημαντικά μεγαλύτερη ταλαιπωρία από μια πρωτογενή επέμβαση πλαστικής μύτης. Η μετεγχειρητική πορεία είναι ανάλογης διάρκειας επίσης με μια αρχική ρινοπλαστική. Η συμβολή του αποτελέσματος στην αποκατάσταση της αρμονίας του προσώπου, είναι εξαιρετικά ικανοποιητική για τον ασθενή, μια που απαλείφει ένα αφύσικο χαρακτηριστικό του προσώπου μας που έχει την κακή συνήθεια να αποσπά το βλέμμα του συνομιλητή μας.

Συχνές Ερωτήσεις Ρινοπλαστικής

Ο φόβος μήπως πονέσουμε είναι μάλλον ο σημαντικότερος φόβος που διακατέχει κάποιον που σκέφτεται να κάνει ρινοπλαστική. Και αυτό κυρίως βάσει ασαφών πληροφοριών, που μάλλον έχουν σχέση με παλαιότερες εποχές και διαφορετικές τεχνικές.

Η πραγματικότητα σήμερα, είναι πως η ανοικτή ιδιαίτερα ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση εξαιρετικά ανώδυνη κατά κοινή ομολογία όλων των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αυτή. Είναι κοινό το σχόλιο όλων μετεγχειρητικά , ότι η επέμβαση αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από ότι είχαν φανταστεί και ότι δεν ένιωσαν καθόλου πόνο. Ίσως μια μικρή δυσφορία σαν τσούξιμο στη μύτη την ημέρα του χειρουργείου, αλλά σίγουρα όχι πόνο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ενθουσιώδης αυτή πληροφορία, κατακλύζει σήμερα το διαδίκτυο, προερχόμενη από ανθρώπους οι οποίοι ανακουφισμένοι πια, έχοντας ολοκληρώσει την επέμβαση, θέλουν να μοιραστούν την πληροφορία με άλλους ανθρώπους, απαλλάσσοντάς τους έτσι προκαταβολικά από έναν φόβο, που τελικά αποδεικνύεται αβάσιμος.

Το χειρουργείο  διαρκεί περίπου 2  ώρες στην περίπτωση μιας πρωτογενούς ρινοπλαστικής  και αναλόγως περισσότερο σε περιπτώσεις επανορθωτικής.

Το επόμενο πράγμα που οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως φοβούνται είναι η αναισθησία. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και είναι εξαιρετικά ασφαλής. Εξάλλου ο αναισθησιολόγος αποτελεί σταθερό μέλος της χειρουργικής ομάδας, η οποία λειτουργεί σαν μιά ορχήστρα. Απόλυτα εναρμονισμένη, συντονισμένη και αποτελεσματική, εργάζεται ακατάπαυστα με τεταμένη την προσοχή, με γνώμονα πάντοτε την απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς στο χώρο του χειρουργείου.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ή να διανυκτερεύσει στην κλινική και να φύγει την άλλη μέρα το πρωί. Επομένως ο μέγιστος χρόνος νοσηλείας είναι εικοσιτέσσερις ώρες.

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι σχετικά γρήγορη. Την επόμενη από το χειρουργείο ημέρα καλό είναι να παραμείνουμε στο σπίτι για να βάζουμε στο πρόσωπό πάγο αλλά από την μεθεπόμενη ημέρα μπορούμε να κυκλοφορούμε, να οδηγούμε και για αυτους που δεν κάνουν μια βαριά χειρωνακτική εργασία, επιτρέπουμε την παρουσία τους στο χώρο της εργασίας από την τρίτη ή το αργότερο την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα. Για όσους όμως το επάγγελμα απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα παροχής βοήθειας από συνεργάτη στο χειρωνακτικό κομμάτι ή μακρότερης απουσίας από τη δουλειά, αν αυτό είναι εφικτό, που μπορεί να φτάνει και τις 2 εβδομάδες.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν παλιότερα υποβληθεί σε ρινοπλαστική περιγράφουν με τρόμο τον μετεγχειρητικό πωματισμό της μύτης τους με άφθονες τεράστιες γάζες που πρήζουν τη μύτη σαν μελιτζάνα, μένουν εκεί για τέσσερις τουλάχιστον ημέρες προκαλώντας εξαιρετικό πόνο και δυσφορία και οι περισσότεροι ασθενείς λιποθυμούν από πόνο κατά την αφαίρεση τους. Οι ιστορίες αυτές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η πλαστική της μύτης είναι πια μια επέμβαση που συνολικά χαρακτηρίζεται από ελάχιστη δυσφορία, αλλά καθόλου πόνο. Ο γιατρός δεν πωματίζει τη μύτη αλλά χρησιμοποιεί μαλακούς σωληνίσκους αερισμού από σιλικόνη, που επιτρέπουν στον ασθενή να αναπνέει από τη μύτη ακόμα και την ημέρα του χειρουργείου. Αφαιρούνται δε πανεύκολα και ανώδυνα το πρωί της επομένης ημέρας και ο ασθενής αποχωρεί για το σπίτι. Τίποτε δεν παραμένει στο εσωτερικό της μύτης. Ένας μικρός νάρθηκας στο εξωτερικό μπαίνει για προστασία και περιορισμό του οίδηματος.

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επέμβασης της λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής. Ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ικανοποιητική ρινική αναπνοή, η μείωση του όγκου της ρινικής πυραμίδας, όπως συχνά γίνεται στην ρινοπλαστική, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ρινικής αναπνοής, εάν ο χειρουργός δεν φροντίσει να ευθειάσει απόλυτα το ρινικό διάφραγμα και παράλληλα να μειώσει τον όγκο των κάτω ρινικών κογχών. Η εμπειρία του γιατρού λοιπόν στον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος κρίνεται ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα είναι εξίσου ικανοποιητικό λειτουργικά, όσο και αισθητικά.

Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται έντονα από την επιθυμία να κάνουν ρινοπλαστική αλλά αγχώνονται πάρα πολύ για το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι το πώς θα μοιάζουν μετά, αν θα τους αρέσει το αποτέλεσμα και αν μετά την αλλαγή θα μοιάζουν στον παλιό τους εαυτό . Στις αγωνίες τους αυτές έρχονται να δώσουν ασφαλή απάντηση δύο πράγματα:

Α. Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο γιατρός μπορεί κατά την πρώτη κιόλας επίσκεψη και αφού πάρει υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του προσώπου μας, να τις επεξεργαστεί άμεσα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκεί να δείξει το προτεινόμενο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Β. Η δυνατότητα μας σήμερα να έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορία, μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε την αισθητική άποψη και την προσωπική φιλοσοφία του γιατρού βλέποντας δείγματα της δουλειάς του σε φωτογραφικά άλμπουμ και διαβάζοντας πληροφορίες για αυτήν σε Φόρουμ.

Η συζήτηση με το γιατρό μας για τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία εστιάζουμε θα βοηθήσει να εμπεδωθεί ένα πεδίο επικοινωνίας και η χάραξη κοινών στόχων στην επέμβαση. Θα δούμε αν μοιραζόμαστε την ίδια αισθητική άποψη. Θα πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες τις οποίες να μπορεί να υποστηρίξει η υποδομή της μύτης μας, το δέρμα που την καλύπτει και να συμβαδίζουν με αυτές και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, τα μάτια, τα ζυγωματικά, οι παρειές, τα χείλη. Ο γιατρός με τη σειρά του θα μας υποδείξει, αφού μας ακούσει, τι πρέπει και μπορεί να γίνει και τι όχι, προκειμένου να βοηθηθούμε στη λήψη της κατάλληλης απόφασης.

Κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό, με συγκεκριμένες αναλογίες και χαρακτηριστικά, με δυνατά σημεία που πρέπει να τονιστούν και αδυναμίες που επιζητούν βελτίωση. Η μύτη που αντιστοιχεί σε όλες αυτές τις αναζητήσεις είναι εξίσου μοναδική και δεν μοιάζει με καμμιά άλλη. Επομένως, μια ωραία μύτη σε ένα διαφορετικό πρόσωπο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα ταιριάξει στο δικό μας και πως θα δέσει αρμονικά με τα χαρακτηριστικά του.

Η ανοικτή ρινοπλαστική δημιουργεί μία τομή στο δέρμα της στυλίδας και πλάγιες εσωτερικές τομές στα ρουθούνια μας. Με τη βοήθεια αυτών των τομών μπορούμε να σηκώσουμε το δέρμα και τα υποκείμενα μαλακά μόρια και να έχουμε άμεση πρόσβαση στον χόνδρινο και οστέινο σκελετό της μύτης. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την λεπτομερή εκσμίλευση των ιστών, με προοδευτικότητα και άμεσο οπτικό έλεγχο (small increment movements), ενώ σε κάθε φάση έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέφουμε το δέρμα στην θέση του και να ελέγχουμε το πιθανό αποτέλεσμα.

Ανασηκώνει μαζί με το δέρμα και το περιόστεο και το περιχόνδριο, υμένες που φέρουν επάνω τους αγγεία και νεύρα. Η δυνατότητα να μην τα τραυματίσουμε εξηγεί γιατί η μέθοδος έχει λιγότερο πόνο, οίδημα και σχεδόν καθόλου αιμορραγία σε σχέση με την κλειστή μέθοδο μια που αφενός ανασηκώνει και απομακρύνει τα αγγεία χωρίς να τα διατέμνει αλλά και από την άλλη επιτρέπει την χρήση μιας λεπτής διπολικής διαθερμίας προκειμένου να γίνει αιμόσταση. Έτσι δεν χύνεται ελεύθερα αίμα στο υποδόριο και οι αντιαισθητικές μελανιές είναι εμφανώς λιγότερες. Επίσης, δεν παραβλάπτεται καθόλου το μυικό σύστημα της μύτης και έτσι μετεγχειρητικά η μύτη εξακολουθεί να κινείται, ακολουθώντας τις εκφράσεις του προσώπου μας και δε μοιάζει με μια παγωμένη μύτη μιας πορσελάνινης κούκλας.

Επιπροσθέτως παρέχει την εξαιρετική δυνατότητα τοποθέτησης και συρραφής στη θέση τους χονδρίνων αυτομοσχευμάτων, κάνοντας έτσι αδύνατη την μετανάστευσή τους εκτός θέσης με την πάροδο των ετών. Η δυνατότητα συρραφής των χόνδρινων μοσχευμάτων παρέχει εξαιρετική σταθερότητα στην νεοσχηματισθείσα δομή και γι’ αυτό το λόγο η μέθοδος ονομάζεται structural approach. Δίνει τέλος μια άριστη δυνατότητα για αποκατάσταση της ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων καθώς και για σύγκλειση διατρήσεων του ρινικού διαφράγματος.

Η εξαιρετικά προσεκτική συρραφή της τομής του δέρματος με λεπτά, πυκνά και όχι ιδιαίτερα σφιχτά ράμματα, στα οποίο ο χειρουργός πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο με αγάπη και υπομονή, εξηγεί γιατί η επούλωση της τομής δεν αφήνει πότε πίσω της ορατή ουλή μετά την πάροδο τριών έως τεσσάρων μηνών από την επέμβαση και γιατί ποτέ κανείς δεν χρειάστηκε να ξαναχειρουργηθεί για να αποκατασταθεί μία ενοχλητική ουλή.

Ο νάρθηκας αφαιρείται την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα μαζί με τα πολύ λεπτά ράμματα. Η αφαίρεση γίνεται εύκολα κι ανώδυνα και στην περιοχή του δέρματος της μύτης τοποθετούνται για άλλες τρεις ημέρες ειδικά αυτοκόλλητα επιθέματα για να βοηθήσουν στην ταχύτερη υποχώρηση του οιδήματος.

Θα πρέπει σε συνεννόηση με το γιατρό μας να ρυθμίσουμε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που παίρνουμε χρονίως (φάρμακα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι τα αντιπηκτικά ,τα αντιυπερτασικά ,τα αντισυλληπτικά, η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά). Το βράδυ της προηγούμενης από το χειρουργείο ημέρας θα πρέπει να πάρουμε ένα ελαφρύ δείπνο και να πίνουμε υγρά μέχρι την ώρα του ύπνου. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου απαιτείται άδειο στομάχι και δεν θα πρέπει να καταναλώσουμε ούτε υγρά. Θα προσέλθουμε στην κλινική 1 ώρα προ του χειρουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί προεγχειρητικός έλεγχος. Στη συνέχεια, θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τον γιατρό μας και θα προχωρήσουμε στην επέμβαση.

Μετά το χειρουργείο έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση πάγου στο πρόσωπο μας για δύο περίπου εικοσιτετράωρα. Βοηθά πάρα πολύ στο να μειωθούν σημαντικά τα οιδήματα και οι μελανιές. Θα πρέπει να αποφύγουμε για λίγες μέρες την έντονη σωματική δραστηριότητα, το σκύψιμο,, το σήκωμα βάρους, την υπερβολική έκθεση στη ζέστη και τον ήλιο. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι απαγορεύεται να φοράμε γυαλιά για δύο τουλάχιστον μήνες άρα αντικαθιστούμε τα γυαλιά οράσεως με φακούς επαφής και χρησιμοποιούμε καπέλο αντί για γυαλιά ηλίου.

Κάθε εποχή έχει τα δικά της μικρά ή μεγαλύτερα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων, για την εκτέλεση της επέμβασης. Δεν είναι καν απαγορευτικό ούτε το πολύ κρύο ή η πολλή ζέστη, δεδομένου ότι μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτά. Καλό θα είναι όμως να μην είναι μια ιδιαίτερα πιεστική εποχή για μας, εποχή που μας κυνηγούν πνιγηρές επαγγελματικές ή προσωπικές μας υποχρεώσεις, ούτως ώστε με καλή ψυχολογία και άνεση χρόνου να μπορέσουμε να απολαύσουμε μια όμορφη επέμβαση και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας.

Η ρινοπλαστική εκτελείται εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά και μόνο σε περιπτώσεις τραυματικών κακώσεων της μύτης ή διαμαρτιών της διάπλασης . Ξεκινώντας από την ηλικία των 17 ετών για τα κορίτσια και 18 για τα αγόρια μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα μέχρι και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, με κατάλληλη ρύθμιση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ομορφιά ενός ανθρώπου είναι κυρίως αυτό που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Η δυνατότητα που έχουμε σήμερα στον ίδιο χρόνο που επιλέγουμε για να αποκαταστήσουμε ένα στραβό ρινικό διάφραγμα ,τις υπερτροφικές ρινικές μας κόγχες και άλλες παθολογικές καταστάσεις μέσα στην μύτη μας, να διορθώσουμε παράλληλα και οποιαδήποτε ατέλεια μας στεναχωρεί στην εμφάνιση της , είναι μάλλον μια εξαιρετική συγκυρία. Κάποια ιδιαίτερα επίσης χαρακτηριστικά της μύτης μας που ενδεχόμενα μας προκαλούν αμηχανία και μειώνουν την αυτοπεποίθησή στις κοινωνικές μας επαφές, μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μια επέμβαση η οποία έχει πια τη δυνατότητα να συμβάλει στην ομορφιά και την αρμονία του προσώπου μας και να περνά απαρατήρητη. Τέλος ας μην ξεχνάμε την καθημερινότητα της εποχής μας.

Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει προσδώσει στην ομορφιά, σε όλες της τις αποχρώσεις έναν υψηλότατο δείκτη αποδοχής. Και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας, στις κοινωνικές μας επαφές,, στις σχέσεις, ακόμα και στις επαγγελματικές μας προοπτικές. Προσαρμοσμένη λοιπόν σήμερα η επέμβαση αυτή στην παρούσα οικονομική συγκυρία, θα λέγαμε ότι μάλλον αποτελεί μια προσιτή αναγκαιότητα παρά μια υπερβολική πολυτέλεια. Γι’αυτό και έχει αγκαλιάσει πιά όλα τα κοινωνικά στρώματα και δεν είναι μια επέμβαση για λίγους. Επίσης, το φυσικό ,μή χειρουργικό αποτέλεσμα, παρακινεί στις μέρες μας όλο και περισσότερους άνδρες, οι οποίοι παράλληλα με την επέμβαση για ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, τη μείωση του όγκου των ρινικών τους κογχών ή την αφαίρεση πολυπόδων από τη μύτη ή τα παραρρίνιά τους, επιζητούν να κάνουν στην ίδια επέμβαση κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στην εμφάνισή της, δίνοντας λάμψη και αρμονία στο πρόσωπό τους, χωρίς να επιτρέπεται εύκολα στους άλλους να αντιληφθούν το γιατί.

Έχετε Περισσότερες Ερωτήσεις;