Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική επέμβαση

Η ωτοπλαστική, είναι μια εύκολη και ανώδυνη επέμβαση, η οποία διορθώνει μόνιμα και αποτελεσματικά το πρόβλημα και μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία.

Μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα να γίνεται κατά την πρώτη σχολική ηλικία, για να αποφύγουμε την έκθεση του παιδιού μας στα δυσάρεστα πειράγματα, που αναπόφευκτα υφίσταται στο σχολικό περιβάλλον.

Εξειδίκευση

Αφήστε το βλέμμα σας να εστιάσει στην φυσικότητα του αποτελέσματος, στην αρμονία και τη λάμψη του προσώπου και στην καλύτερη συμμετρία του.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται για να βελτιώσουμε το σχήμα, το μέγεθος ή την εμφάνιση των  αυτιών μας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ωτοπλαστική;

Ο ωτικός χόνδρος, θεωρείται ότι φτάνει σε πλήρη ωρίμανση στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών. Αυτό συμπίπτει με την λήξη της νηπιακής και την έναρξη της πρώτης σχολικής περιόδου.  Η εκτέλεση της επέμβασης στην ηλικία αυτή βοηθά να αποφύγουμε τον ψυχικό τραυματισμό ενός παιδιού, από τα δυσάρεστα πειράγματα, που αναπόφευκτα θα υποστεί στο σχολικό περιβάλλον λόγω της εμφάνισης των αυτιών του. Ανώτερο ηλικιακό όριο δεν υφίσταται.

Τι προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει μια επέμβαση ωτοπλαστικής;

Τα συνήθη προβλήματα είναι η έλλειψη πτύχωσης της έλικας ή της ανθέλικας του ωτικού πτερυγίου, η υπέρμετρη κύρτωση της κόγχης ή της κύμβης (  όλα αυτά συμβάλλουν στην αυξημένη ωτοκεφαλική γωνία και στην δημιουργία των ‘’πεταχτών αυτιών’’), τα πολύ μεγάλα αυτιά ,τα εξαιρετικά πεταχτά η μεγάλα λοβία   των αυτιών ή η χαμηλή πρόσφυσή των αυτιών στο κρανίο.  Χρησιμοποιείται επίσης για αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών των αυτιών όπως είναι η μικρωτία  ή η ανωτία,αλλά και για αποκατάσταση  μετά από τραυματικές βλάβες ή μετά από μερικές ή ολικές εκτομές του πτερυγίου λόγω κακοήθων βλαβών.

Πως γίνεται η επέμβαση της  ωτοπλαστικής;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία στα μικρά παιδιά, ενώ σε εφήβους και ενήλικες, η  επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία.  Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, ανάλογα με το πρόβλημα,  που όλες περιλαμβάνουν γλυπτική του χόνδρου και τοποθέτηση ραμμάτων.

Τι προηγείται του χειρουργείου;

Κατά την προεγχειρητική εξέταση στο ιατρείο, λαμβάνεται  πλήρες ιστορικό, αναλύεται η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, γίνεται φωτογράφιση και προσομοίωση του χειρουργικού αποτελέσματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο; Απαιτείται  νοσηλεία;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και για τα δύο αυτιά.  Δεν απαιτείται  διανυκτέρευση. Μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μερικές ώρες μετά το χειρουργείο.

Πως θα είμαι μετά την έξοδο μου από την κλινική;

Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζεται ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από τα αυτιά μας.  Αποστολή του είναι να ασκεί μια μέτρια πίεση στην χειρουργημένη περιοχή, ώστε να μην επιτραπεί η δημιουργία αιματώματος κάτω από το δέρμα.  Ο επίδεσμος, διατηρείται από τρεις έως επτά ημέρες ανάλογα με την περίπτωση. Αφαιρείται πανεύκολα και χωρίς πόνο ,όπως και τα ράμματα. Μετά την αφαίρεση, συνιστάται να φοράμε μια αθλητική κορδέλα γύρω από τα αυτιά κατά τον ύπνο, για δύο ακόμη εβδομάδες.

Υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Ο πόνος συνήθως είναι πολύ ήπιος και  ανεκτός και εύκολα ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, που λαμβάνουμε τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες. Αν εμφανιστεί εντονότερος πόνος τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας για να χαλαρώσει την πίεση στον επίδεσμο.

Πόσος χρόνος απουσίας από τις δραστηριότητες μας απαιτείται;

Ο χρόνος απουσίας εξαρτάται από το είδος των δραστηριοτήτων. Επιστροφή σε εργασία γραφείου μπορεί να γίνει σχεδόν άμεσα. Η επιστροφή σε βαρύτερες εργασίες όπως και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, γίνεται συνήθως μετά από 10 περίπου ημέρες.

2020 © Copyright - Drlouloudis.gr - Developed with by serviceTag.gr