Ρινοπλαστική - Τι πρέπει να ξέρω

Κατανοώντας την επέμβαση ρινοπλαστικής

Πάντα ήθελα να κάνω επέμβαση ρινοπλαστικής. Το σχήμα της μύτης μου ήταν κάτι που με προβλημάτιζε πάντα. Έχοντας μια άσχημη μύτη που χαλούσε όλη την υπόλοιπη ομορφιά του προσώπου μου, με έκανε να νιώθω άβολα με τον εαυτό μου και κατά συνέπεια αυτό το εξέπεμπα και στους γύρω μου. Όταν αποφάσισα να κάνω τη Ρινοπλαστική επέμβαση είχα καταλήξει ήδη ότι ήθελα να ακολουθήσω την «ανοιχτή μέθοδο» ρινοπλαστικής.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι ότι στις μετεγχειρητικές μέρες που ακολούθησαν δεν αισθάνθηκα πόνο!! Γεγονός που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα!! Έτσι παρά την όποια αγωνία μπορεί να είχα, μετα τη Ρινοπλαστική επέμβαση το αποτέλεσμα με δικαίωσε!! Πλέον αισθάνομαι πολύ όμορφα με τον εαυτό μου και απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πράγμα που αντιλαμβάνονται όλοι με την πρώτη ματιά!

Μαίρη Ζ., 24 ετών

Η επιθυμία για αλλαγή στην εμφάνιση της μύτης, είναι ο λόγος που οδηγεί περίπου 30000 ανθρώπους το χρόνο στη χώρα μας, να αναζητήσουν εξειδικευμένη γνώμη σε έναν έμπειρο ρινοχειρουργό.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος, που αυτή η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί, είναι η θετική πληροφόρηση, από τους ανθρώπους που έχουν χειρουργηθεί με τις νέες τεχνικές. Ανθρώπους που δηλώνουν με έκπληξη και ικανοποίηση, ότι δεν πόνεσαν παρότι το φοβόντουσαν, δεν πρήστηκαν και δεν υπέμειναν ταλαιπωρία και μακρά νοσηρότητα, όπως είχαν ακούσει ότι συνέβαινε παλιά. Αλλά και ότι, ένα με δυο μόλις μήνες μετά το χειρουργείο, συναντούν φίλους που έκπληκτοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το πρόσωπό τους δείχνει τόσο φρέσκο και νεανικό, ή κάνουν νέες γνωριμίες, με ανθρώπους που δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι αυτή η μύτη δεν είναι αυτή που πάντα είχαν και μάλιστα την απέκτησαν τόσο πρόσφατα!

Η σύγχρονη άποψη στην ρινοπλαστική, προτείνει τη δημιουργία ενός φυσικού αποτελέσματος, με ισχυρό προφίλ και όχι εξαιρετικά σκαμμένη ράχη. Δεν θέλει εξαιρετικά μικρές μύτες, με υπερβολικά σηκωμένη κορυφή και ορατά ρουθούνια όταν κοιτούμε το πρόσωπο από μπροστά. Φροντίζει να δώσει ένα μη χειρουργικό αποτέλεσμα, αρμονικό και ταιριαστό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την ομορφιά των ματιών, στα οποία’’ κλειδώνει’’ το βλέμμα και την προσοχή του συνομιλητή μας. Είναι δυστυχώς αναπόφευκτο, η οποιαδήποτε ατέλεια στο πρόσωπό μας, να αποσπά την προσοχή και να κάνει τους ανθρώπους που μας παρατηρούν να εστιάζουν σ’αυτήν , ενίοτε άκομψα και για μας αλλά και για τους ίδιους, ακόμα και αν καταβάλλουν προσπάθεια να το αποφύγουν. Μια επιτυχημένη ρινοπλαστική, επαναφέρει την αρμονία στο πρόσωπο και την προσοχή στα μάτια, που αναδεικνύονται μεγαλόπρεπα πια , απαλλαγμένα από το βάρος της σκιάς της ατέλειας των γειτόνων τους, που για χρόνια έκλεβε μέρος από τη λάμψη τους.

Βγήκα τις προάλλες με κάτι φίλες μου, με τις οποίες συναντιέμαι τακτικά μια φορά το μήνα. Μου έκανε εντύπωση πως με κοιτούσαν με θαυμασμό για την υπέροχη αλλαγή μου, χωρίς καμιά τους να καταλάβει ότι έκανα επέμβαση ρινοπλαστικής

Χριστίνα Η.

Ο άνθρωπος είναι πλασμένος να αναπνέει από τη μύτη. Η μόνιμη αναπνοή από το στόμα είναι εργώδης και στερεί από τον εισπνεόμενο αέρα τα χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής θερμορύθμισης, της ρύθμισης της υγρασίας και της κατακράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων και μικροοργανισμών. Ένα μόνο επεισόδιο συναχιού, είναι αρκετό να μας κάνει να νιώσουμε και να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη συμπάθεια το καθημερινό δράμα των ανθρώπων που δεν αναπνέουν καλά από τη μύτη. Άλλες επιπτώσεις της κακής ρινικής αναπνοής, οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού ( φαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ιγμορίτιδες κλπ), η κακή όσφρηση που οδηγεί και σε κακή αίσθηση της γεύσης, το ροχαλητό με τις γνωστές κοινωνικές του προεκτάσεις και το σύνδρομο των απνοιών στον ύπνο με τις άγνωστες δυστυχώς στους πολλούς, σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Και τώρα, τα καλά νέα. Η τάση σήμερα στην σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία, είναι να διορθώνονται μόνιμα, αποτελεσματικά, γρήγορα και ανώδυνα, όλες οι παράμετροι που συντελούν στην κακή αναπνοή από τη μύτη, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, οι ρινικοί πολύποδες κλπ, ενώ παράλληλα, στην ίδια επέμβαση, μπορεί κανείς να διορθώσει οποιαδήποτε ατέλεια στην εμφάνιση της μύτης, που διαταράσσει την συνολική αρμονία και ομορφιά του προσώπου.

Η λειτουργική και αισθητική επέμβαση ρινοπλαστικής, όπως λέγεται η επέμβαση αυτή, γίνεται με γενική αναισθησία και συνοδεύεται από ελάχιστο ή καθόλου πόνο, κατά γενική ομολογία των ανθρώπων που την έχουν υποστεί. Απαιτεί νοσηλεία λίγων ωρών ή το πολύ μίας ημέρας και διατήρηση ενός μικρού νάρθηκα στη μύτη, που αφαιρείται σε μία εβδομάδα. Έχει δε σαν απολύτως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση άριστης μετεγχειρητικής ρινικής αναπνοής, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η δημιουργία ενός καλαίσθητου, μη χειρουργικού αποτελέσματος

Στην αιχμή της τεχνολογίας σήμερα, βρίσκονται προγράμματα άμεσης επεξεργασίας του προσώπου με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί κανείς να έχει σαφή αντίληψη για το πώς θα μοιάζει μετά από την αισθητική παρέμβαση στη μύτη του, συζητώντας σε πρώτο πρόσωπο με τον γιατρό του για τις δικές του προσδοκίες και ανησυχίες και να καταστρώσουν μαζί, από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, ένα ολοκληρωμένο πλάνο επέμβασης.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ομορφιά ενός ανθρώπου είναι κυρίως αυτό που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Αυτή η διαχρονική φιλοσοφική τοποθέτηση, δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το γεγονός ότι η βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης αυξάνει σημαντικά την αυτοεκτίμησή και αυτοπεποίθησή μας και ενισχύει αποτελεσματικά την φαρέτρα μας στον αγώνα για καταξίωση, επιτυχία, προβολή και ευτυχία, σε μια κοινωνία που έχει προσδώσει στη ομορφιά, σε όλες της τις αποχρώσεις, έναν υψηλότατο συντελεστή αποδοχής.